Bastionul Apor – natură și istorie

În perioada 10.04.2017 – 09.09.2017, Organizaţia GeoEcologică ACCENT implementează proiectul cu titlul „Bastionul Apor – natură și istorie” ce are ca scop implicarea cetățenilor în protejarea și punerea în valoare a patrimoniului natural și cultural, care să aducă și venituri pentru comunitatea locală, fără să afecteze negativ peisajul natural, să ducă la creşterea respectului pentru valorile acestuia şi care să încorporeze valorile culturale specifice zonei.

Principalele obiective ale proiectului:

• REABILITAREA BASTIONULUI APOR din Băile Tuşnad și AMENAJAREA UNUI SPAȚIU DE EXPOZIȚIE în incinta acestuia, prin amplasarea unor panouri cu imagini de arhivă și cu o scurtă prezentare a trecutului acestuia.

• PUNEREA ÎN VALOARE A BASTIONULUI APOR ȘI A SPAȚIULUI DE EXPOZIȚIE prin iluminarea acestuia printr-o soluție eficientă, care folosește inovația tehnologică pentru protecția mediului înconjurător, precum și amenajarea traseului turistic care duce la bastion și amplasarea unor popasuri ecoturistice.

• Promovarea patrimoniului natural și cultural al zonei prin organizarea în cadrul „Zilelor orașului Băile Tușnad” a unui eveniment tematic intitulat „ZIUA REZERVAȚIEI NATURALE PIATRA ȘOIMILOR” și sporirea gradului de educație ecologică a grupurilor Junior Ranger din Bazinul Ciucului de Jos, prin REALIZAREA UNOR ACTIVITĂȚI EXTRAȘCOLARE în cadrul evenimentului tematic intitulat „Ziua Rezervației Naturale Piatra Șoimilor”.

Grupul ţintă: Grupurile Junior Ranger din şcolile Gimnaziale: Jókai Mór din Băile Tuşnad, Imets Fülöp Jákó din comuna Tuşnad (2 şcoli cu acelaşi nume), Endes József din comuna Sânsimion, Arany János din comuna Sântimbru, Vitos Mózes din comuna Sâncrăieni; factorii de decizie și comunitatea locală din Băile Tușnad; (toate categoriile de vârstă, sex, naţionalitate, religie şi ocupaţie) împreună cu turiştii, precum şi toţi cei interesaţi care doresc să se implice în activităţi pentru cunoaşterea şi protejarea valorilor naturale și practicării unui turism responsabil.

Aria geografică: Rezervația naturală protejată Piatra Şoimilor și imediata vecinătate a acesteia (unde se află Bastionul Apor), localitatea Băile Tușnad, jud. Harghita. Proiectul este finanţat de Fundația pentru Parteneriat şi MOL România și se va implementa în parteneriat cu Primăria Băile Tuşnad; Asociaţia Green Zone; Asociația de Turism Băile Tușnad și Școala Gimnazială Jokai Mor – Băile Tuşnad.

 

* Cluburile Junior Ranger reprezintă grupuri de elevi coordonate de câte un profesor din Școlile Gimnaziale din zona sitului Natura 2000 Bazinul Ciucului de Jos, și anume: Jókai Mór din Băile Tușnad, Imets Fülöp Jákó din comuna Tușnad (2 şcoli cu acelaşi nume), Endes József din comuna Sânsimion, Arany János din comuna Sântimbru şi Vitos Mózes din comuna Sâncrăieni.

This entry was posted in ECOproiecte and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.